Maak kennis met Lissabon, een van Europa’s hipste hoofdsteden. Natuurlijk wil je struinen door de oude volkswijk Alfama, waar de fado muziek ooit ontstond. Een ritje maken met tram 28 hoort erbij, maar je kunt de stad ook van boven bekijken vanaf een van de uitzichtpunten op de zeven heuvels waarop Lissabon is gebouwd.

Maak kennis met Lissabon, een van Europa’s hipste hoofdsteden. Natuurlijk wil je struinen door de oude volkswijk Alfama, waar de fado muziek ooit ontstond. Een ritje maken met tram 28 hoort erbij, maar je kunt de stad ook van boven bekijken vanaf een van de uitzichtpunten op de zeven heuvels waarop Lissabon is gebouwd.

INHOUD

HANDIGE WEETJES

Lissabon is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal

Bevolking
2.9 miljoen inwoners

Officiële talen
Portugees

Lisboa Card
Met deze kaart kun je gedurende enkele dagen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer

Ontdek Lissabon

Wanneer je Lissabon bezoekt, vind je het historische centrum relatief compact en gemakkelijk te verkennen in slechts een dag of twee. Het oudste deel van de stad, het doolhof van straten waaruit de Alfama bestaat, ligt onder het spectaculair gelegen Moorse Castelo de São Jorge. De verwoeste muren kijken uit op een andere heuvel, de Bairro Alto of de bovenstad, beroemd om zijn bars, restaurants en een bruisend nachtleven.

De vallei tussen deze heuvels vormt de Baixa, of benedenstad. Dit nette raster van grootse achttiende-eeuwse gebouwen werd opgetrokken op het puin van de aardbeving die een groot deel van de stad in 1755 platlegde. Het is een geplande commerciële wijk herbouwd rond de historische pleinen van Praça do Comércio, aan de rivier, en de brede Rossio, of Praça Dom Pedro IV, sinds de middeleeuwen het belangrijkste plein van de stad.

6 dingen die je niet mag missen

Bezienswaardigheden, plaatsen en ervaringen die je niet aan je voorbij mag laten gaan.

Alfama

Alfama

steile smalle geplaveide straatjes en steegjes ontdekken

Belém

Belém

Het oudste bouwwerk in Belém is de iconische Torre De Belém uit 1515

Duiken

Duiken

Eén van de betere bezigheden in Mexico is het genieten van de onderwaterwereld

Reizen naar Lissabon

Je kunt vanaf Eindhoven en Amsterdam naar Lissabon vliegen. Als je op tijd en slim boekt kost dit je rond de €80 voor een retourticket. Je vliegt met TAP Air Portugal, KLM of Vueling rechtstreeks naar de hoofdstad in nét iets meer dan drie uur. Probeer een plekje bij het raam te bemachtigen. Je hebt een prachtig uitzicht over Lissabon tijdens de daling.

Overnachten in Lissabon

Voor een stedentrip is het fijn als je in het centrum van Lissabon zit, zodat je minder reistijd met het openbaar vervoer hebt. Je kunt het beste zoeken in de omgeving van Bairro Alto, Baixa of Alfama. Ik raad hotel Casas da Baixa aan, die je kunt vinden naast de Praça do Comércio plein en diverse leuke restaurantjes en winkels. Heb je meer te besteden? Dan is hotel Memmo Alfama een goede optie met een geweldig dakterras.

Eten en drinken in Lissabon

In Lissabon nemen ze hun eten erg serieus. En niet zonder reden want er is keuze in overvloed. Bang om teveel te eten hoef je hier niet te zijn – in de stad met zeven heuvels heb je alle calorieën er zo weer afgewandeld.

WEER & BESTE TIJD OM TE REIZEN

Over het algemeen heeft Lissabon een warm klimaat. Toch kan dat per gebied erg verschillen en komen er meerdere klimaten in het land voor. Er is dan ook geen eenduidig beeld te geven van het klimaat in Lissabon.